Lakatos Bertalan portréja

Magunkról

Magyarország egyik legnagyobb múltú, s a hazai almatermesztés „zászlóshajójának” számító, híres „szabolcsi almát” termesztő (röviden: Tuzsér Tész) jelenleg 110 tagot fog össze: őstermelők, közös őstermelők, társas vállalkozók, családi gazdálkodók, egyéni vállalkozók és társas vállalkozások tartoznak a rendszerébe.

A Tuzsér Tész fő tevékenysége a termelők szakmai összefogása, szisztematizáló koordinálása, ezen belül szaktanácsadás, almafelvásárlás, értékesítés, s természetesen a gyümölcs tárolása és hűtése. Az általa termesztett, s már OFJ oltalmaztatási fázisban járó ún. „Tuzséri alma” termesztési területe a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyén belüli Tuzsér község közigazgatási határán belül található, és kereskedelmi forgalomba hozásának előkészítése is ugyanitt történik.

Tuzsér a szabolcsi Rétköz településeinek egyike, s a Tisza mentén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye északkeleti részén található. A 2892 ha, pontosan 15,5 m² kiterjedésű település a Záhonyi járásban található nagyközség, melynek lélekszáma 3444 fő (2015. január 1.). A szabolcsi település északon Tiszabezdéddel, keleten Mándokkal, délről Komoróval, nyugatról a Tiszával, ill. Zemplénagárddal határos.

A Tuzséri alma szigorú nyomon követési rendszere a termeléstől egészen az értékesítésig az ISO 22.000 minőségbiztosítási rendszer alapján valósul meg.

A termék azonosítása az ültetéstől az értékesítési pontig megvalósul: a LOT számból visszavezethető, hogy az alma melyik kamrából, melyik fajta alma, melyik ültetvényből, melyik helyrajzi számú területről érkezett be, és milyen munkaműveletek voltak az adott évben, sőt a termőfa előző éveit is vissza tudják követni így.

A minőségbiztosítási rendszer megfelelő működéséről a Mert-Cert Tanúsító Kft. tanúsítványt állít ki, melynek alapja az évenkénti kettő, három helyszíni ellenőrzés.

A Tuzséri alma termesztése és kereskedelmi forgalomba hozásának előkészítése tehát a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található Tuzsér község közigazgatási határain belül történik. A Tuzséri alma termesztése a 300 éves tuzséri kertművelő hagyományokat a modern kor innovatív és környezettudatos, az ökológiai egyensúlyt fenntartó gazdálkodási gyakorlatával ötvözi, melynek főbb elemei:

1. Tudatos fajtaválasztás
2. Ültetvény kialakítása
3. Modern öntözési szisztéma 4. Levélanalízis
5. Komoly biológiai védekezés
6. Okszerű tápanyag gazdálkodás alkalmazása
7. A kézi munkálatok előnyeinek felhasználása
8. Minőségi gazdálkodás

Az almatermesztés, áruvá alakítás és forgalomba hozatal minden fázisában igyekszünk komoly odafigyeléssel, magas szakmai nívóval, és a tevékenység iránti alázattal, s a fogyasztói piac felé ható gondossággal dolgozva, megbecsüléssel méltó színvonalon tartani a nagy múltú szabolcsi alma jelenét, bízva és elkötelezetten dolgozva annak jövőjéért.