Termékeink

Az alma (Malus) a rózsavirágúak rendjébe (Rosales) és a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó nemzetség. A Tuzséri alma Tuzsér speciális, nagy múltú kertgazdálkodási kultúrájának köszönhetően az alábbiakban részletezett jellegzetes karaktert és aromavilágot képviselő friss fogyasztásra szánt magyar alma.

A „Tuzséri alma” a Prunus armeniaca L. faj következő fajtáit foglalja magában:

Jonagold, Idared, Granny Smith, Mutsu, Gála, Starking, Jonathán A Tuzséri alma néven forgalmazott fajták külső megjelenése, fizikai-kémiai és érzékszervi jellemzői, tulajdonságai vonatkozásában forgalomba hozatalkor a gyümölcs az alábbi jellemzőkkel rendelkezik:

JONAGOLD: héja világossárgára mosott, csíkozott, intenzíven piros, fényes, sárgás alapszínén a gyümölcsfelület 35-40%-a világos fedőszínnel borított, tömött, puha, olvadó húsállományú gyümölcs. Alakja gömbölyded, mérete 70-90 mm közötti, íz karaktere a fűszeres aromába hajlóan savanykás-édes. Közepesen erős intenzitású almaillat jellemzi. A gyümölcs tárolhatósága 4-5 hónap, ami alatt tökéletesen megőrzi ízét és sárgás-pirosas színét. Cukorszintje meghaladja a 10-12 Brix-fokot, a gyümölcshús keménysége pedig legalább 5 kg /cm².

IDARED: a világos-sárga alapszínű, napos oldalán egybefüggően fényes, élénkpiros, vékony héjú gyümölcs fedőszíne a gyümölcs felületének több min 50 %-át borítja, sima nem zsíros és nem rozsdafoltos. Húsállománya igen kemény, roppanós lédús állagú, méretét tekintve pedig középnagy vagy nagy átlagosan 65-90 mm átmérőjű almafajta, de Tuzséron nem ritka a 100 mm fölötti átmérő sem. Alakja lapított gömb formára emlékeztet, ízvilága pedig enyhén savanykás, mely kiemelkedően hosszú ideig, akár 6-7 hónapig is tartósan megmarad. A fehér gyümölcshús kellemes almaillatú. Cukorszintje meghaladja a 8 Brix-fokot, a gyümölcshús keménysége pedig legalább 5 kg /cm².

GRANNY SMITH: az intenzív sötétzöld színű olykor jellegzetes, de nehezen észlelhető fehér foltokkal tarkított, viaszos hatást keltő gyümölcshéj egy kimondottan tömött, roppanó, bő levű és kemény gyümölcshúst fed ennél az almafajtánál. Fogyasztása ezért főként február hónapban javasolt, habár a hűtést kiválóan bírja, különösebb erős illattal nem rendelkezik. A gömbölyded, kissé megnyúlt csonka kúp formát öltő gyümölcs minimális cukorszintje meghaladja a 8 Brix-fokot, a gyümölcshús keménysége pedig a 9 kg/ cm²-t. Kereskedelmi értékesítésre kiválóan alkalmas a hosszas piacon tarthatósága miatt.

MUTSU: a zöld-sárgászöld alapszínű alma intenzíven ragyogó, élénkpiros fedőszíne a gyümölcs kétharmadát borítja, ugyan a 4-5 hónapos tárolás során teljesen besárgul, akár 6-7 hónapig is eltárolható a fő íz-és beltartalmi paraméterek megőrzésével. A kimondottan nagy méretű, átlagosan 70-100 mm átmérőjű, gömbölyű, fehér húsú, nyomódásra igen érzékeny húsállományú alma kimondottan lédús, s még aszalás után is fehér marad. Íze savas-édeskés, kellemesen fűszeres, zamatos, illata pedig erősen emlékeztet a méz illatára. Cukorszintje meghaladja a 10-12 Brix-fokot, a gyümölcshús keménysége pedig legalább 5 kg /cm².

GÁLA: a kicsi vagy közepes, 65-80 mm átmérőjű alma formája gömbölyded vagy lapított alakú, gyümölcshéjának színe sárgásan csíkozott, felületének több mint 60 %-án világos-pirosas fedőszínnel, a napos oldalán rózsaszínes árnyalattal. Minimális cukorszintje meghaladja a 10-12 Brix-fokot, a gyümölcshús keménysége pedig min 5 kg/ cm². Kimondottan kemény húsú, ropogós, lédús állagú gyümölcs, édeskés ízzel és kevés savtartalommal, kellemesen savas-leves állagú üde íz világgal, mézre emlékeztető illathatással. Mind a kezelést, mind pedig a tárolást igen jól bírja.

STARKING: a közepes nagyságú, 70-85 mm átmérőjű, hosszúkás kehely formájú alma héja piros, liláspiros színű, gyümölcshúsa pedig kemény, a későbbiekben kásásodásra hajlamos. Enyhén édeskés, kellemesen savas-leves aromával és édes illathatással bír. Felülete sima, a kezelést jól bírja és jól tárolható, cukorszintje meghaladja a 10-12 Brix-fokot, gyümölcshúsának keménysége pedig a min. 5 kg/ cm²-t.

JONATHÁN: a szabályos gömb formájú, közepesen nagyméretű, 60-80mm átmérőjű gyümölcs héjának alapszíne éretten sárgászöld, élénkpiros fedőszínnel beborítva. A gyümölcshús állománya tömött, bő levű és sárgásfehér színű, ropogós és igen lédús. Ízvilága egyidejűleg hordozza az édes és savas aromát, bár túlnyomórészt édes ízű közepesen erős, a méz és a jázmin illatára emlékeztető almaillattal, zamatosan. Cukorszintje meghaladja a 8 Brix-fokot, a gyümölcshús keménysége pedig min 5 kg/ cm².

Kereskedelmi forgalomba az I. osztályú gyümölcsök kerülnek.