Iskolagyümölcs program

A 2014/2015-as tanévtől európai uniós szinten is újraindult az iskolagyümölcs-program, amelyhez a 27 EU-tagállam közül 24 csatlakozott, köztük hazánk is. Brüsszel reményei szerint ez az átfogó és a termesztőket-gyermekeket összekapcsoló szisztéma komoly megoldási alap lehet a sajnos jelentősen túlsúlyos, s komoly gyermekkori egészségügyi kockázatokkal veszélyeztetett diákok egészségesebb étrendre nevelésében és egészséges felnőtté válásában.

Mi is hiszünk abban, hogy a megfelelő minőségű és mennyiségű zöldség-és gyümölcsfogyasztással, az optimális táplálkozási szokások már gyermekkorban való, olyan élményszerű tudatosításával, mint az iskolagyümölcs program, közelebb kerülhetünk ennek az általános problémának a megoldásához. Éppen ezért már a 2011/12. tanévtől aktívan és lelkesen veszünk részt az iskolagyümölcs programban, s volt olyan év, amikor közel 20.000 gyermeknek szállítottuk az egyik legegészségesebb magyar almát biztosító tuzséri termőterületről az iskolagyümölcsöt. Valljuk, hogy a sokáig a magyar almák zászlóshajójának tartott „szabolcsi alma” íz-és tápértéke, lédús és ízgazdag aromája komoly vitalizációs erőt jelenthet reményeink szerint egyre több gyermek számára.

Az idei, 2017/2018-as tanévben is aktív részesei vagyunk a programnak, s ezt a kört szeretnénk tovább bővíteni. Idei kísérő intézkedésként 4 alkalommal minden teljesítési időszakban kóstoltatást adunk a gyerekeknek 4 fajta zöldségből, illetve 4 fajta gyümölcsből, valamint 1-6. osztályosoknak szóló munkafüzettel szeretnénk élményszerű ismeretbővítéssel mélyebben beépíteni a gyermekek tudatkincsébe a napi zöldség-és gyümölcsfogyasztás fontosságát.