KertbarátokTisztelt érdeklődők, kedves Szabolcsi alma iránt rajongók!A NAGY SÁNDOR Kertbarát Klub Egyesület sikeres HUNG-2018 pályázatának eredményeként megvalósuló „SZABOLCS ARANYA” – A NEVES REPREZENTÁNS, A TUZSÉRI JONATHÁN FÓKUSZÁBAN FELTÁRT, KOMPLEX NEMZETI ÉRTÉK ALAPÚ INFORMÁCIÓS CSOMAG című projektben megszülető nyomtatott és digitális tájékoztató elemek azt a célt szolgálják, hogy a hazai almatermesztés sok tekintetben nehéz helyzetben lévő szegmense, a szabolcsi almatermesztés új fényű figyelmet kapjon „érthető, fenntartható és élvezetes” módon a „nemzeti értéktudat” erősítésének jegyében is. Minden értelemmel bíró generációnak tudnia kell ugyanis arról, hogy a „Szabolcsi alma”, mint a hazai almatermesztés „zászlóshajója” ma is komoly agrár-és élelmiszergazdaságbeli nemzeti kincsnek számít. S nem csak azért, mert egyik neves reprezentánsa, a híres, és több 100 éves termesztői múlttal bíró „Tuzséri Jonathán alma” immár nemzeti érték a Tuzséri Települési Értéktár és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár megbecsült tagjaként. Hanem azért is, mert lényeges a generációs értékek átmentése, a felnövekvő nemzedékek ismereteinek ilyen szintű, élmény-és érték jellegű formálása is.

S bizony nagy kihívás a fiatalabb generációkhoz tartós és valódi figyelmet képviselő módon eljutni bármilyen témában is. A sokszor „hangos és zajos” mai virtuális valóságban a valódi értékek sokszor némák, nehezen észrevehetők maradnak. Projektünk egyik felvállalt küldetése az, hogy ez a helyzet némileg változzon. A kis lépés is lépés. Lakatos Bertalan elnök úr a régi generációkat képviselve fogékony volt az új idők szavára, és együttműködő nyitottsággal fogadta a nemzeti értékké nyilvánítás javaslatát és munkáit Kocsi Erika kisvárdai történész segítsége által. Jelen sikeres projekt is ennek a gyümölcsöző együttműködésnek az eredménye. S bizony így születtek meg a projekt nyomtatott elemei: a partner iskolákba nyomtatottan is eljuttatott és a következő tanévben is eljuttatandó Oktatóanyag az általános iskolák 1-8. évfolyama számára és az ún. „NÉMA” rövidítésű, itt olvasható NEMZETI ÉRTÉKMAGAZIN PROSPEKTUS, – amelynek nyomtatott változata is született –, s amelyet a jövőben is szeretnénk minél több eseményen népszerűsíteni, mindél több generációhoz eljuttatni. A szellemes és jelképes rövidítés arra utal, hogy mindent meg kell tennünk azért, hogy a valódi nemzeti értékeink beszéljenek hozzánk, ne maradjanak némák, s ne csak a régi generációk azonosítsák őket értékként.

Az egész Európában egyedülálló „hungarikum törvény”, azaz a magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény jegyében szeretnénk minél több embernek megmutatni itt, az online térben, weboldalunkon, valamint Facebook oldalunkon is és nyomtatott, tájékoztató anyagainkkal (prospketusok, molinok, rollupok, leporellok, amelyek innentől minden rendezvényünkön megjelennek majd), hogy milyen értékmezőbe ágyazva válhatott nemzeti értékké a Tuzséri Jonathán alma. Sőt, azt is, hogy az Agrár-és élelmiszergazdaság kategórián kívül még ilyen nemzeti értékkategóriák léteznek.

Kérjük, fogadják nyitott érdeklődéssel az alábbi jelképes, VIRTUÁLIS MAGAZINPROSPEKTUST és az általános iskolák 1-8. osztályig terjedő generációit megszólító OKTATÓFÜZETET.
A nyitott figyelem, a szívből jövő értékmentés és a generációs értékátadás összefogását jelképező projektünk, reméljük sikeresen teljesítik küldetésüket a „komplex, nemzeti érték alapú szabolcsi alma információs csomag” révén.
Köszönjük megtisztelő figyelmüket!

Lakatos Bertalan és Kocsi Erika
Tuzsér, 2019. március 31.

Tuzsér nagyközség – Szabolcs-Szatmár-Bereg megye sokfajta értéket magában hordozó, nagy múltú települése – 2018-ban ünnepeli fennállásának 806 éves évfordulóját. Árpád-korban gyökerező eredete, és több száz éves „históriával” dicsekvő almatermesztési hagyományai alapján sokáig az Észak-Nyírség almatermesztésének fellegváraként azonosította a magyar nemzeti köztudat, s a „szabolcsi alma” egyik központi termesztési helyeként ma is különleges szerepkörrel bír.

A hazai almatermesztésnek ma is 60%-át biztosító Szabolcs híres „almás településeként” Tuzsér napjainkban is „zászlóshajó” szerepet tölt be a magyar alma becsületének megtartásában, s ebben kétségbevonhatatlan szerepe van az idén, 2018-ban immár 50 éves jubileumát ünneplő Tuzséri Nagy Sándor Kertbarát Klub Egyesületnek.


E fél évszázados jubileumra készült, Lakatos Bertalan elnök által koordinált, s Kocsi Erika kisvárdai történész által írt, összeállított Emlékfüzetet ITT tekinthetik meg, tölthetik le.

Emlékkönyv megnyitása

Kérjük, tiszteljenek meg minket felénk forduló figyelmükkel, s szánjanak időt egy fél évszázad szavak, képek, emlékek, emberi sorsok, s valódi szakmai kötelékek által összefűzött krónikájának megismerésére, érdemes!

https://www.youtube.com/watch?v=U-1BECMihiU